Som tidligere omtalt på CPHspotlight.dk, så kom det i starten af oktober måned frem, at Korean Air havde konkrete planer om at flyve til København. Dette skulle ske som såkaldte schedule charterflyvninger i løbet af 2025.
Siden oktober er der dog sket den udvikling, at SAS i mellemtiden har annonceret en direkte rute mellem København og Seoul med opstart den 12. september 2025. En rute der indledningsvis vil blive fløjet fire gange ugentlige med Airbus A350-900. Dette har fået flere til at konkludere, at det på den baggrund er meget lidt sandsynligt at Korean Air vil flyve til København i nær fremtid.
Både SAS og Korean Air er medlem af Skyteam alliancen. På den baggrund, må der forventes en eller anden form for samarbejde mellem de to selskaber, på flyvningerne fra København til Seoul. Indledningsvis og som minimum bør en code-share aftale komme på plads, og eventuelt på lidt længere sigt et mere omfattende joint venture samarbejde.
SAS håber da også i løbet af første eller andet kvartal 2025 at kunne præsentere en code-share aftale med Korean Air. Dette udtalte VP Global Sales Edvard Fotheringham for nylig til det koreanske rejsemedie TTL News.
Gennem vores nye medlemskab af Skyteam, er vi i løbende dialog med de forskellige selskaber i alliancen om videre samarbejde. Derfor er en code-share aftale med Korean Air også meget mulig.
Hvad jeg kan sige på nuværende tidspunkt er, at de nærmere deltaljer omkring dette vil blive præsenteret i løbet af første eller andet kvartal næste år.
EDVARD FOTHERINGHAM, Vice President Global Sales, SAS
Korean Air har allerede i dag et joint venture partnerskab med Delta Airlines i Skyteam. Generelt fremstår selskabet meget åben for at indgår i tætte relationer med sine partnere inden for Skyteam.
Korean Air og planerne om rute til København
Korean Air har i flere år siden 2020 arbejdet på at overtage det andet store koreanske luftfartsselskab Asiana, og gennemføre en fusion mellem selskaberne. Sammenlægningen af de to selskaber, blev for nylig endelig godkendt af både de europæiske og amerikanske konkurrencemyndigheder.
Herved kunne Korean Air den 12. december annoncere at man har erhvervet 63,88% af aktierne i Asiana Airlines, og at selskabet nu officielt er en del af Korean Air. Den egentlige sammenlægning mellem de to selskaber forventes at ske over en periode på de kommende to år.
At sammenlægningen mellem Korean Air og Asiana nu endelig bliver en realitet, har affødt stor bevågenhed i de koreanske medier. Den seneste uge har der været mange artikler om forventningerne til denne fusion og interviews med ledende personer fra Korean Air.
Et af disse er et interview med Chairman og CEO for Korean Air Cho Won-tae, bragt i den koreanske erhvervsavis Asia Economy mandag den 16. december. Cho Won-tae giver udtryk for at der er behov for at øge både service og kvalitet i det sammenbragte selskab. Samt udvide netværket yderligere, hvor København specifikt nævnes som en destination der er med i planerne.
Fra tredje kvartal i år har Korean Air og Asiana Airlines flyvninger til 114 byer i 40 lande. Det er nødvendigt at vi udvider vores rutenet yderligere og forbedre kvaliteten af servicen til vores kunder, samtidig med at vi udvikler os til i endnu større grad at blive et “globalt netværksselskab”.
Det er i denne sammenhæng, at vi for nylig har sikret os trafikrettigheder til Dublin i Irland og København i Danmark.
CHO WON-TAE, Chairman & CEO, Korean Air
Det er så sent som den 28. november at Korean Air fik tildelt trafikrettigheder til København, af det koreanske ministerium for land, infrastruktur og transport. Eller rettede sagt fik de trafikrettigheder til Skandinavien, da de tre skandinaviske lande har fælles bilateral aftale med Korea.
Aftalen giver Korean Air mulighed for fire ugentlige frekvenser til Skandinavien. Herudover er der i de tildelte trafikrettigheder fra koreansk side, også fastlagt mulighed for to ugentlige frekvenser til Skandinavien af Asiana Airlines.
I udtalelsen fra Cho Won-tae gives der ikke en konkret tidshorisont i forhold til København, så der er ikke nødvendigvis tale om en rute der kommer allerede i 2025. Nogen gange kan tingene inden for ruteplanlægning dog udvikle sig hastigt og inden for kort tid.
Forskellige kilder oplyser at der burde være potentiale og marked til at både SAS og Korean Air kan flyve mellem København og Seoul. Dette da det vil være en forbindelse mellem to store Skyteam hubs, med mulighed for massiv feed i begge ender af ruten.
Det vil være oplagt at SAS og Korean hver flyver 3-4 gange ugentlig, således at der etableres daglig forbindelse med Danmark og Korea. CPHspotligt vil naturligvis løbende følge op på udviklingen i forhold til Korean Air og deres planer om København.